Ви не можете бачити результати опитування поки не проголосуєте самі!
Опитування відкрите 9 березня 2008 р.
Обмежень по часу немає.
Пройшло 6106 днів.
Кількість повідомлень, необхідних для прийняття участі в опитуванні: 2
Кількість днів проведених на сайті, необхідних для прийняття участі в опитуванні: 2
ти ба уже конец марта а сок токо начав недавно текти .... он я сьодня, например перший раз в цьом году попробовав, хочеться вже кудать на природу виїхать сальця пожарить, сочку пособірать......
Два добрых духа Джин и Тоник
CTAC
Ветеран
Номер: 463
З: Украина,
Зареєстрований: 27 квітня 2008 р.
Повідомлень: 3579
Попереджень: 1
Нагороди:
ти ба уже конец марта а сок токо начав недавно текти .... он я сьодня, например перший раз в цьом году попробовав, хочеться вже кудать на природу виїхать сальця пожарить, сочку пособірать......
Тю, я он уже більше неділі назад сок пила і на природі побувала, і, правда не сальце, а мясо пожарила))))) Собірайся і їдь, бо і весна закінчиться
Frankinshtain
Dj beast
Номер: 33
З: Юкрейн, Прилуки.info
Зареєстрований: 30 січня 2007 р.
Повідомлень: 4559
Попереджень: 2
Нагороди:
Я ще в понеділок прокрутив, тільки трохи потепліло, зразу слабенько було а зараз десь літр за годину накапує. З 26 на 27 березня мороз такий був що пошти четверта частина пляшки замерзла, але вдень температура плюсова і знову тече нормально.
Я випиваю соку за день десь близько 1,5 літра.
Медичні дослідження показали, що прийом хоча б однієї склянки на день протягом 2-3 тижнів (оптимально випивати три рази на день по стакану за півгодини до їжі) допоможе організму впоратися з весняної слабкістю, авітамінозом, розсіювання, втомою і депресією. Протипоказаний березовий сік лише тим, у кого алергія на пилок берези.
У березовому соку містяться органічні кислоти, дубильні речовини, мінеральні речовини, залізо, калій, кальцій, глюкоза, фруктоза, фітонциди. Вживання березового соку сприяє розщепленню каменів у сечовому міхурі та нирках, очищення крові, посилення обмінних процесів. Корисно пити сік і при виразці шлунка, захворюваннях печінки, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура, зниженої кислотності, радикуліт, ревматизмі, артриті, бронхіті, туберкульозі, цінге, головного болю і венеричних захворюваннях.
До того ж, березовий сік підвищує опірність організму до простудних, інфекційних та алергічних захворювань, надає глістогінне, сечогінне, протипухлинну дії. Також соком берези корисно протирати шкіру при екземі, вуграх, для зволоження й очищення сухої шкіри. Дуже добре нанести на шкіру обличчя таку маску: змішати 1 ст. л. сметани з 2 ст. л. березового соку і 1 ч. л. меду. Тримати таку маску потрібно близько 15 хвилин, змити прохолодною водою, шкіра після неї придбає гарний матовий відтінок.
А ще березових соком корисно мити волосся проти лупи, для посилення їх росту і появи блиску й м‘якості (тією ж властивістю володіє настій з березового листя).
В цьому році недовго прийдеться нам сік попить, бо з неділі - понеділка 29,30 березня прогнозується різке підвищення температури а коли з‘являються листя, сік припиняється.
Helen
Блукаюча зірка
Номер: 6
З: Украина, Прилуки
Зареєстрований: 21 листопада 2006 р.
Повідомлень: 12629
Попереджень: 0
Нагороди:
Так запевняє мешканець Замістя Леонід Гедін. І має рацію. У нинішні погожі дні, здається, усі дороги ведуть до березових гаїв чи лісосмуг, де із приходом весняного тепла розпочався сокорух у білокорих красунь. З бідонами і відрами, пластиковими бутилями і навіть ... поліетиленовими мішками. Люд поспішає, щоб не запізнитися (адже термін “плачу” берези досить короткий) і запастись на весняно-літній сезон, а дехто і на цілий рік, справжнім дарунком природи, еліксиром бадьорості і здоров’я, смачним і солодким березовим соком.
...З березового переліска, що неподалік села, на одну із вулиць Замістя завернув чоловік із велосипедом. Із руля звисала важка сумка, з якої виглядали пластикові півтора- літрівки.
– Свіженький? – питаємо.
– Не тільки свіжий, а і солодкий. Бо тече на пагорбі, на осонні, а із тих беріз, що внизу, на болоті, уже зовсім не такий смачний...
Слово за слово – розговорились. Познайомились.
– Леонід Іванович Гедін, – представився. – У Замісті народився, тут і проживаю.
Перехопивши наш погляд на пляшки із соком, ніби спохватився:
– Пригощайтесь, будь ласка. Сік, поки свіжий, – найкорисніший... Раніше я і дня не міг прожити без мінеральної води. Та відмовився від неї, як тільки почув, що багато підробок: підсолять, нагазують і – у пляшки, а потім ми п’ємо хто зна що. Не кажу вже про всілякі солодкі напої із барвниками – то взагалі отрута. Навіть пива хорошого сьогодні не можна випити. Тому зараз я віддаю перевагу натурпродуктам. Взимку – узвару із сушених яблук та груш. На сушку здебільшого використовую яблука “антонівки”, а груші збираю тільки із дичок. Узвар із них – найкращий. А навесні та в першій половині літа найбільш корисний для організму березовий сік. Переконавсь на собі. Бачите, який я іще молодцюватий. Скільки б дали мені років?
– Років із п’ятдесят п’ять, не більше.
– Мені шістдесят два, уже два роки на пенсії. Пийте узвар і березовий сік – теж довше не старітимете.
– І давно займаєтесь заготівлею соку?
– Уже років із тридцять. Ра-ніше їздив по нього далеко. А тепер ось неподалік повиростали березові посадки. Але збираю сік подалі від дороги, куди не дістають вихлопні гази автомобілів. Є в мене ще один принцип. Я категорично проти свердління на стовбурах глибоких отворів, які укорочують вік березам. Замість свердла для добування соку застосовую невелику стамеску. Роблю нею на глибину півтора-два сантиметри надріз і прилаштовую жолобок. Такі маленькі надрізи, на відміну від просвердлених отворів, упродовж літа заростають, затягуються і практично не шкодять березам. Раджу й іншим робити так, бути гуманними, добрими до природи..
– Щось приготовляєте з соку?
– Мій улюблений, я б сказав божественний, напій – березовий квас. Технологія дуже проста, але її треба чітко витримати. У пляшку із півтора літрами соку додаю 5-6 родзинок і столову ложку цукру. А ще можна покласти цукерки “Барбарис” або “Дюшес”, дружина моя ще додає шматочок лимона. Закупорюю пляшку, добре розбовтую і – у погріб. Коли напій “дозріє” – це така смакота! І скільки б не залишалося його у пляшці – продовжує шипіти, не те що мінералка чи лимонад, у яких газ швидко втрачається. Бо це натуральний продукт. Зберігаю його у погребі. Причому, пляшки повинні не стояти, а лежати паралельно до підлоги чи полиці. Викладаю штабелем десь сотню, а то і більше пляшок. Температура – стабільна. Тож будь-коли наш березовий квас прохолодний, різкий. Дружина полюбляє брати із собою на город, коли сапує. А я, приміром, не забуваю прихопити його на рибалку. Та і взагалі влітку, у спеку, ніщо так не вгамовує спрагу, як березовий квас. Це набагато краще і корисніше, ніж пити зафарбовану воду чи навіть мінералку. Смакуємо соком аж до середини літа, а то і довше. Вистачає і для сім’ї, і для гостей. Так що будете в наших краях – не цурайтеся, заїжджайте...
Що ж, дякуємо. І, як буде нагода, - не проминемо, заїдемо. Може, і справді помолодіємо?..