Я вважаю, що у всі часи і у всіх народів пам‘ятники створювалися саме для того, щоб увіковічнити пам‘ять про когось або про щось.
Згадаймо ті самі піраміди. Для чого вони? Щоб прославити велич фараона та закарбувати пам‘ять про нього на тисячоліття.
Перші пам‘ятники виникли в Стародавньому Римі. Це статуї, арки та колони. Якщо ми говоримо про 2 останніх вида, то тут функції поклоніння особисто я не бачу взагалі. Якщо ж розглядати пам‘ятники конкретним особам, то тут складніше.
Цілком погоджуюся з serennisimою в тому плані, що на певних проміжках часу ці споруди перетворювали на ідоли. Взяти ті ж самі пам‘ятники Сталіну, Леніну.
Але якщо розглянути навіть інші прилуцькі меморіали, то де ж там поклоніння ідолам. Сподіваюся, у вас не повернеться язик назвати пам‘ятник Володимиру Мономаху чи Миколі Яковченку -символом ідолополоніння?
На мою думку, це лише згадка про минуле, про людей, які тим чи іншим чином вплинули на розвиток історії
Дійсно, Біблія виступає проти ідолопоклоніння. Але взяти один їз символів Христянства - Хрест. Чи не виступає він тим самим ідолом? В цьому випадку можна провести паралель між дерев‘янимим зображеннями богів в язичництві і хрестом у християнстві.
Можливо, я помиляюся щодо цього, доведіть протилежне
"Тримай звязок зі мною, завтра вийдемо в еТер"
Mari
Дочь. Жена. Мать.
Номер: 17
З: Россия, Санкт-Петербург
Зареєстрований: 5 грудня 2006 р.
Попереджень: 0
Нагороди:
Не знаю кому эта фраза принадлежит...На Лизарда похоже
Не соглашусь. Отношусь к памятникам не как к поклонению кому-то, а как к культурному наследию. Об этом уже Стас говорил и я разделяю его мнение.
Так что памятники в классическом варианте обязаны быть в любой стране. Это дань памяти.
А вот "неформальные" памятники вызывают у меня, извините, рвотный рефлекс. Особенно это касается авангардистских изысков Шемякина. Пипец... Это, наверное, к вопрсу об элитарной культуре, которая не всем понятна.
Памятники различным частям тела (приличным и неприличным), бытовым предметам и прочей ереси не несут никакой эстетической и информационной нагрузки, ИМХО. Уж лучше на Ленина смотреть, чем на памятник жопе, например.
Разговоры изобретены для того, чтобы мешать людям думать. (А. Кристи)
Helen
Блукаюча зірка
Номер: 6
З: Украина, Прилуки
Зареєстрований: 21 листопада 2006 р.
Попереджень: 0
Нагороди:
памятники були коли бібліїї не було ще і в планах, потому памятники з библией связувать — ИМХО бред
зацікавилася цим питанням! Які це пам‘ятники з‘явилися раніше Біблії? І дійсно найдавніші - піраміди - виникли 4800 років тому назад, а Біблія - в ХІІІ ст. до н.е.