Оце так питання ти задала! Ми в якійсь темі вже дискутували з приводу тваринних інстинктів чи їх мислення. Напевно науковці вже десь і відповідали на це питання... Але, думаю, що це щось близьке до моралі, але все одно базується на інстинкті самозбереження, бо тварини одного виду підсвідомо розуміють, що тримаючись купи вижити легше.
Хоча ось недавно бачила по Діскавері як леви поїдили свого загиблого товариша - це страшне видовище, але що не зробиш шоб не вмерти з голоду...
Helen
Блукаюча зірка
Номер: 6
З: Украина, Прилуки
Зареєстрований: 21 листопада 2006 р.
Попереджень: 0
Нагороди:
ОО! Буває! Хоча я особисто стадний інстинкт серед людей теж не дуже вітаю, бо кожна людина має бути неповторною особистістю з власною точкою зору.
У випадку людей стадний інстинкт на мою думку повинен мати форму взаємопідтримки та розуміння, гарного спілкування, тощо. А якщо люди примаються купи, бо просто бумають, що гуртом і батька легше бить, або просто тримаються поближче до сильнішого "вожака", то це вже трохи інше, не те, що хотілося б у людях бачити.
Helen
Блукаюча зірка
Номер: 6
З: Украина, Прилуки
Нагороди:
От я на початку запитувала, допомагає мораль чи заважає... Всім нам відомо, що література кінця 20 - початку 21 століття зачасту відрізняється якимось бурлеском, буфонадою, з використанням ненормативної лексики, що багатьма сприймається як аморальне явище.
Якщо ж ми говоримо, що кожна людина має право на індивідуальність та розкриття свого потенціалу, то в такому випадку мораль дуже стримує цей розвиток. Що робити? ламати усталені норми моралі чи гальмувати в собі творчі задатки?
Щоб було зрозуміліше, я кажу про таких геніїв, як Андрухович, Лесь Бузина, Лесь Подерев‘янський.
"Тримай звязок зі мною, завтра вийдемо в еТер"
OLEX
З Новим Роком!
Номер: 1
З: UA, Прилуки
Нагороди:
ОО! Піддревлянський це щось!! Чи ти сама не заслухувалась ним у гуртожитку і не реготала над цим всім до сліз???
Повторюсь - в моєму розумінні мораль має досить чітке визначенні (це особисто моя думка і я нікому її не нав"язую) - вчинок чи поведінку можна вважати аморальною, коли наслідки цього вчинку або поведінки шкодять навколишньому оточенню (людам, природі, тощо).
Як ти, Хелен, говорила раніше, то наваляти посер площі, або відняти в дитини цукерку - це аморально, бо людям неприємо дивитись на лайно (а ще не дай Бог як вступить хтось), а дитина буде дуже засмучена. Але якщо творчість Підддревлянського існує, то вона нікому ж не заважає і не нав"язується - хочеш слухай, а хочеш ні.
Все дуже-дуже просто!
І, якщо б люди жили б хоча б за такими дуже простими моральними принципами - тоді мораль би дійсно допомагала, а може і врятувала б наше суспільство
OLEX
З Новим Роком!
Нагороди:
Моральные нормы, как и любые другие, необходимы обществу для манипуляции и управления массами, потому они и меняются всякий раз, когда ему это становится выгодно.
OLEX
З Новим Роком!
Нагороди:
Squirrel, І лайну і Подеревянському не місце на площі
Олекс, да к я ж не спорю!!! Але, якщо хтось того Піддревлянського слухає вдома дружною веселою компашкою, де ніхто нічого проти немає, то кому це заважає? Чиї почуття "ущімляє"???