Прилуцькі «моржі»
Скільки існує людство, стільки воно й шукає відповідь на запитання про вічність життя. Безліч вчених і науковців, медиків і народних цілителів віками намагалися відкрити формулу вічної молодості, знайти панацею від усіх хвороб, а найголовніше - уберегти організм людини від старіння. І яких би висот не досяг сучасний прогрес, та й донині ще нікому не вдалося реалізувати ці плани і подарувати людству цілющі пігулки. Хоча дехто, намагаючись протистояти законам матінки-природи, примушує її на деякий час забувати їх і призупиняти безповоротний механізм відліку часу.
Прилучанки Ніна Володимирівна Курдась з подругою Оленою напевно знають, як тримати себе у формі й гарному настрої. Свою формулу вічної молодості вони знайшли у тихих водах рідного Удаю, поповнивши ряди чисельної армії безстрашних «моржів».
Силою волі цих сміливих людей не захоплюватися не можна. Адже далеко не кожен з нас у 10-ти градусний мороз зможе пройти босоніж по снігу і без вагань з головою зануритися в ополонку.
А потім з посмішкою повагом розтиратися рушником і вголос роздумувати про життя-буття. Такі «подвиги» під силу лише вибраним, наполегливим і мужнім людям, дарма, що жінкам.
- Моржування я вибрала не для фарсу чи наслідуючи моді, - зізнається Ніна Володимирівна. - У мене було лише одне бажання - бути здоровою - і я його досягла. У свої п’ятдесят шість років я почуваюся бадьорою, мене не турбують інфекції та застуди, бо вмію з ними ефективно боротися. Ледь відчуваю якісь зміни в організмі - відразу у воду. Застуда відходить сама по собі, бо мікроби бояться холоду й тому гинуть. А невеликий стрес, отриманий від крижаної води і снігу, допомагає боротися з проблемами та хворобами. Тож за здоров’ям, з Божого благословення, я занурююсь в ополонку.
- Не страшно?
- В жодному разі. Я отримую такий заряд енергії, що вистачає на увесь день. Почуття перехоплюють, хочеться співати, радіти життю. А в наш надзвичайно непростий час мати гарний настрій та відповідне самопочуття дуже важливо. Тож і домашні негаразди, і кризу, яка насідає, переживати легше.
Шістнадцять років тому Ніна Володимирівна вперше спробувала на собі моржування. У прохолодні березневі дні далеких 90-х під час санаторного лікування в Криму вперше невпевнено зайшла у п’ятиградусну воду Чорного моря.
Важко було подолати острах, довго вагалася. Але мені вдалося пересилити себе. І тепер, щоразу заходячи у воду, отримую перемогу над собою. Це возвеличує, надає сили, заряджає позитивною енергією. У ті дні, коли не маю змоги прийти до річки, обливаюся холодною водою вдома. А коли підвищується температура тіла (й таке буває), моржування не полишаю, а навпаки намагаюся підсилити дію холоду - тричі на день обливаюся водою. Від застуди не лишається й сліду.
- А як рідні й знайомі сприймають Вашу пристрасть до моржування?
- Як і всі - дивуються. Хоча син, наслідуючи мій приклад, обливається водою вдома. Усі ж інші, мабуть, бояться чи не можуть свою силу волі спрямувати у це русло. Я їх розумію, та в душі сподіваюся, що колись і вони приєднаються до мене й пізнають нові почуття, подаровані спілкуванням з природою. А найголовніше - збережуть і зміцнять здоров’я.
Так чи інакше, але дивовижну силу дії крижаної води на організм людини не заперечують і лікарі, які звикли усі хвороби лікувати традиційними методами. Тож, можливо, уважніше придивившись до себе, прислухавшись до голосу природи, ми нарешті навчимося розуміти її. А відтак і до повної досконалості та вічної молодості - рукою подати.
Тамара ЖУК
http://pryluky.osp-ua.info