Ось недавно, блукаючи нетрями інтернету, надибала таку статтю, зацікавилася та пропоную всім вам подумать і висловиити свою точку зору
Оксана Доброгорська:
Як тільки заходить мова про смаки, нерідко будь-які думки на цю тему підсумовує популярний вислів: «про смаки не сперечаються – у кожного свій смак». Цікаво, що мистецтвознавці по-своєму розуміють поняття смаку. З їхніх слів прочитується, що посилатись при оцінці якогось твору мистецтва – фільму, книги, картини, чи то скульптури, мелодії – на «свій смак» недоречно, бо смак не може бути «своїм» – він або «гарний», або «поганий», він або «вихований», або «невихований» в людині.
Якщо так, то чи є якісь прописані критерії якості смаку, за якими кожен з нас може визначити рівень розвиненості власного естетичного сприйняття? І взагалі, як формується досконалий смак? Дуже цінно почути індивідуальний досвід кожного та обґрунтування професіоналів-мистецтвознавців. А саме: як правильно зорієнтуватись пересічному «споживачу» при виборі художнього, музичного, літературного чи будь-якого іншого мистецького продукту? Як самим навчитися розрізняти: де мистецтво, а де немистецтво, що нас збагачує та розвиває, а що нам шкодить?
"Тримай звязок зі мною, завтра вийдемо в еТер"
partek56
Зальотний
Номер: 4795
Зареєстрований: 14 жовтня 2024 р.
Повідомлень: 1
Попереджень: 0
Ось недавно, блукаючи нетрями інтернету, надибала таку статтю, зацікавилася та пропоную всім вам подумать і висловиити свою точку зору
Оксана Доброгорська:
Як тільки заходить мова про смаки, нерідко будь-які думки на цю тему підсумовує популярний вислів: «про смаки не сперечаються – у кожного свій смак». Цікаво, що мистецтвознавці по-своєму розуміють поняття смаку. З їхніх слів прочитується, що посилатись при оцінці якогось твору мистецтва – фільму, книги, картини, чи то скульптури, мелодії – на «свій смак» недоречно, бо смак не може бути «своїм» – він або «гарний», або «поганий», він або «вихований», або «невихований» в людині.
Якщо так, то чи є якісь прописані критерії якості смаку, за якими кожен з нас може визначити рівень розвиненості власного естетичного сприйняття? І взагалі, як формується досконалий смак? Дуже цінно почути індивідуальний досвід кожного та обґрунтування професіоналів-мистецтвознавців. А саме: як правильно зорієнтуватись пересічному «споживачу» при виборі художнього, музичного, літературного чи будь-якого іншого мистецького продукту? Як самим навчитися розрізняти: де мистецтво, а де немистецтво, що нас збагачує та розвиває, а що нам шкодить?