На главную СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!
Вхід для користувачів:
Реєстрація / Забули пароль?
Всі фотогалереї Панорами ПрилукФорум Користувачі Новини Оголошення Каталог ЧатПро сайт
Сайт українською   Сайт на русском

Фото: Київ 2022
Власник: morsresistis
Галерея: Templates
Додано: 2022-11-13

Фото: Без опису
Власник: watt
Галерея: Війна
Додано: 2022-06-09

Фото: Без опису
Власник: porosytenkokoly
Галерея: 22 война
Додано: 2022-03-25

Фото: Без опису
Власник: albertino
Галерея: как умеем
Додано: 2021-03-09

Фото: Зминченко А.Н.
Власник: alexzhell
Галерея: моя
Додано: 2020-10-17
Найрейтинговіше фото
За місяцьЗа тиждень

В цьому місяці фото ще не оцінювалися!
Найбільш обговорюване
В цьому місяці фотографії не обговорювались.
Останні новини
По датіПо коментарям

2021-03-23 (0 коментарів)
«Сбиты на взлете»: ликвидация «МиГа» и «Сухого» - бесславный конец российского авиапрома!
2021-03-23 (1 коментарів)
В РФ черговий скандал з авіаносцем «Адмирал Кузнецов»
2019-04-24 (0 коментарів)
Трибунал ООН призначив дати слухань у справі полонених українських моряків
2018-10-30 (2 коментарів)
Ремонт по-російськи
2018-08-22 (0 коментарів)
РФ готується підняти з дна моря ракету з ядерним двигуном, що впала при невдалих випробуваннях
2018-03-19 (2 коментарів)
Александр Дугин: Мы стремительно летим в чёрную дыру.
2017-08-21 (2 коментарів)
WikiLeaks виявився залежним від Росії!
2016-08-02 (0 коментарів)
The Economist: Українська гривня перша в світі за недооціненістю: справедливий курс - 7,74 за долар
2016-07-30 (1 коментарів)
Росія продає "флешку" об’ємом 50 Мб, яка важить 25 кг!
2016-05-31 (0 коментарів)
Ракетний катер «Прилуки» ВМС ЗС України провів перші ходові випробування під час ремонту
Останні оголошення
Друзі сайту
Общественный транспорт г. Прилуки Группа поддержки сайта Прилуки.инфо ВКонтакте
billboard.biz.ua - Рекламные плоскости Знаю.орг

Наша кнопка: (показати код)
Priluki.info

Відвідувачі
Новина: Відтепер усі стежки з Прилук до Густині ведуть через гать

9 липня 2009 р. | Автор: Helen | Переглядів: 1857 | Коментарів: 0
Новина  Відтепер усі стежки з Прилук до Густині ведуть через гать
Відтепер усі стежки з Прилук до Густині ведуть через гать Минулої суботи на Прилуччині відбулася справді історична подія. З ініціативи Прилуцької районної державної адміністрації та при підтримці проекту ТАCIS «Сталий територіальний розвиток в Україні» презентовано туристичні маршрути, які ведуть до святої Густині. Захід перетворився у справжнє святкове дійство, де було все - народні пісні, козацькі розваги і козацький куліш, гостинна хата, що запрошує скуштувати прохолодного квасу, виставка майстрів художньої творчості, де можна було прихилитися до пухових подушок з неймовірними вишитими узорами, придбати вироби з дерева, помилуватися різьбярською майстерністю.

У Валках туристів вже готова прийняти садиба «Зайці», чекає на всіх, хто захоплюється українською вишивкою, «хата-вишиванка», де живе майже 90-річна господиня і в якої господа - мов в українському вінку.

А головне - краса і природа, якої пройдеш світами - не знайдеш.

Перші туристичні групи пішли на Густиню через гать. Поки що це закохані у рідний край школярі з наших шкіл. Але вже скоро цими стежками, віриться, пройдуть туристи не лише з України, а й із зарубіжжя. Доторкнуться душею до нашої природи, поринуть у неповторний світ прилуцького фольклору. Тут їх нагодують смачним борщем, українськими варениками з вишнями і сиром, напоять духмяним квасом, настояним на польових квітах.

Кажуть, щоб добра справа запа-м’яталася на віки, треба посадити дерево. У Боршні на святкуванні садили козацький ялівець. Всі разом - і заслужена артистка України Ніна Мирвода, яка теж дарувала того дня свої пісні, і прилуцькі козаки, і француз Бернар Фролішер, керівник проекту TACIS.

Земля наша прилуцька багата на унікальні історично-культурні пам’ятки. Її стежки пам’ятають Шевченка та Костомарова, Євгена Гребінку та гетьмана Сагайдачного, Іосафа Бєлгородського та Миколу Яковченка. Має наш край свою справжню духовну перлину – Густинський Свято-Троїцький монастир. Є у нас цілющі природні джерела та криниці, рідкісні рослини і дерева, є таємничі печери... Прилуцька земля наша намолена святителями, овіяна козацькими легендами, оспівана старовинними піснями, прикрашена рушниками, що вишиті руками наших бабусь, оповита духмяними травами і квітами...

Прилуччина цікава і неповторна навіть для переповненого враженнями вітчизняного чи іноземного туриста, а передумови для цього створили її цікаве історичне минуле і унікальні постаті, що любили працювати, бувати тут...

Сьогодні на Прилуччині робляться перші кроки для розвитку туризму. Їх роблять люди, які фанатично закохані у свою малу батьківщину, які пишаються історичними скарбами рідного краю і не шкодують для його духовного відродження ні часу, ні ентузіазму.

І минулого тижня відбулася справжня історична подія для прилуцького краю - відкрито перший туристичний маршрут. Він веде нас до Густині – через гать...

Настане час, і ми колись зможемо відродити старовинні ярмарки, якими так славилась колись Густиня, відреставруємо дім Костомарова і оглядову башту в линовицькому парку Якова де Бальмена, в різних куточках району з’являться етнографічні садиби... Прилуччина буде надавати якісні туристичні послуги і увійде до числа найцікавіших туристичних місць України...

У кожного покоління свої звички, своє світосприймання, свої мрії. Але ж об’єднує нас ОДНА ЛЮБОВ – ЛЮБОВ до землі, на якій ми народилися і виросли, до своїх коренів, до духовних святинь і культурних скарбів, які залишили нам наші прадіди. Ми повинні зберегти свій край, відродити його культуру та історію.

Власне, перший крок вже зроблено на святі народної творчості, яке так і називалося «Відродження», організованому Прилуцькою районною держадміністрацією.

Відтепер можна сміливо починати мандрувати стежками предків у наше прекрасне історичне минуле, у славну козацьку добу.

Зелений туризм в Україні нарешті отримав довгоочікуваний шанс на розвиток. Через економічну кризу більшість бажаючих комфортно і корисно відпочити перевели свій погляд з берегів Туреччини та Болгарії на села, які знаходяться зовсім поруч. Адже сільський зелений туризм - це можливість непогано відпочити від міської суєти серед незайманої природи, поринути у спомини сивої давнини чи долучитися до духовності, відкрити для себе культурно-історичну спадщину своїх предків, скуштувати страв, приготовлених з екологічно чистих продуктів, не зазнавши при цьому значних витрат.

З ініціативи районного відділу культури та туризму, за підтримки Прилуцької районної державної адміністрації та за сприяння проекту ТАСІS «Сталий територіальний розвиток в Україні» сільський зелений туризм отримав поштовх для розвитку і на Прилуччині, оскільки це унікальний і багатий край на природоохоронні, історичні, архітектурні, культурні пам’-ятки. Край з цікавими народними звичаями та обрядами. Справжньою окрасою і перлиною Прилуцького району є Густинський Свято-Троїцький монастир, що розташований у селі Густиня. Він неодноразово переживав злети і падіння, приймав людей віруючих і хворих, не раз руйнувався, а нині з легкої руки настоятельниці монастиря матушки Віри та Божої милості вабить всю округу своїми золотоверхими куполами та мелодійним передзвоном, вітає у своїх стінах численних вірян, паломників та туристів.

Та не лише своєю святістю і намоленістю цікавий він. Монастир має унікальне місце розташування та цікаву історію. Перефразувавши відомий вислів, можна з упевненістю сказати, що на Прилуччині усі шляхи ведуть в Густиню. Звісно, дістатися до неї можна без проблем автомобільним шляхом з Прилук чи траси Київ-Суми. А можна пройтися шляхами, де колись ступали великий Тарас Шевченко, Євген Гребінка, єрусалимський патріарх Феофан чи гетьман Сагайдачний. Цими шляхами-дорогами до святої обителі сходилися-з’їжджалися люди звідусіль, аби помолитися чи поярмаркувати. Сьогодні вони лягли в основу нових, незвіданих цікавих туристичних маршрутів, сповнених приємних несподіванок і сюрпризів. Їх відкриття і відбулося минулого тижня.

Перший туристичний напрямок – Іллінська гора -Боршна - Густиня - духовний, називається «Відродження». Бере свій початок на Іллінській горі, що у селі Боршна, перша літописна згадка про яке датується 1615 роком і яке у наступному 2010 році відзначатиме свій 395-річний ювілей. Ще у 1805 році на честь Святого Іллі тут була зведена церква, богослужіння у якій проводилися до 1944 року. Дата - 25 червня - не випадкова. Саме цього дня 1944 року у храмі востаннє прозвучала молитва до Всевишнього, виголошена знаним просвітником, подвижником християнства, тодішнім настоятелем церкви отцем Іоанном (Лабунським). З кінця 1970 року від церкви не залишилося сліду, вона була поруйнована і розібрана. Сьогодні жителі села рішуче налаштовані відродити церкву і звести новий храм. Допомогти їм у цьому згодився нинішній настоятель Свято-Іллінської церкви отець В’ячеслав. Нині на місці майбутньої церкви встановлений хрест і проводяться молебні. Приємною несподіванкою для подорожуючих стане зустріч зі скульптурою монаха, витесаною з дерева. Його погляд спрямований удаль, звідки видніються куполи Густині. На Іллінській горі його встановлено, як данину відродженню духовності на Прилуччині, піднесенню і поширенню християнства взагалі. 25 червня з Іллінської гори до Густині через село Боршна вперше за багато останніх років пройшла хресна хода. Віднині вона стане традиційною і проводитиметься щороку на Духів день, тобто на свято Трійці.

дивитися фото
http://www.guberniya.net.ua/


Додати коментар:
Ваше ім'я (максимум 15 символів)




Антиспам-код: MIxww

TIM TV OnLine

Сьогодні день народження у 1 користувачів: Sergey,

Сьогодні віртуальний день народження у 12 користувачів: qwerty12, nikolia52, sonyrew, krupa, tuning, ZhenyaPretty, Fremen29, gammm, julia28, Rogovets, Sanka, Divloen,

Модератори: Helen, watt, Tyt24vcytki

Прилуки | Всі фотогалереї | Всі фотографії | Користувачі | Новини | Форум | Чат | Оголошення | Про сайт | Нагороди | Коментарі | Вгору
(C) 2002-2010 O-Design
Контакти На головну Пошук по сайту