На главную СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!
Вхід для користувачів:
Реєстрація / Забули пароль?
Всі фотогалереї Панорами ПрилукФорум Користувачі Новини Оголошення Каталог ЧатПро сайт
Сайт українською   Сайт на русском

Фото: Київ 2022
Власник: morsresistis
Галерея: Templates
Додано: 2022-11-13

Фото: Без опису
Власник: watt
Галерея: Війна
Додано: 2022-06-09

Фото: Без опису
Власник: porosytenkokoly
Галерея: 22 война
Додано: 2022-03-25

Фото: Без опису
Власник: albertino
Галерея: как умеем
Додано: 2021-03-09

Фото: Зминченко А.Н.
Власник: alexzhell
Галерея: моя
Додано: 2020-10-17
Найрейтинговіше фото
За місяцьЗа тиждень

В цьому місяці фото ще не оцінювалися!
Найбільш обговорюване
В цьому місяці фотографії не обговорювались.
Останні новини
По датіПо коментарям

2021-03-23 (0 коментарів)
«Сбиты на взлете»: ликвидация «МиГа» и «Сухого» - бесславный конец российского авиапрома!
2021-03-23 (1 коментарів)
В РФ черговий скандал з авіаносцем «Адмирал Кузнецов»
2019-04-24 (0 коментарів)
Трибунал ООН призначив дати слухань у справі полонених українських моряків
2018-10-30 (2 коментарів)
Ремонт по-російськи
2018-08-22 (0 коментарів)
РФ готується підняти з дна моря ракету з ядерним двигуном, що впала при невдалих випробуваннях
2018-03-19 (2 коментарів)
Александр Дугин: Мы стремительно летим в чёрную дыру.
2017-08-21 (2 коментарів)
WikiLeaks виявився залежним від Росії!
2016-08-02 (0 коментарів)
The Economist: Українська гривня перша в світі за недооціненістю: справедливий курс - 7,74 за долар
2016-07-30 (1 коментарів)
Росія продає "флешку" об’ємом 50 Мб, яка важить 25 кг!
2016-05-31 (0 коментарів)
Ракетний катер «Прилуки» ВМС ЗС України провів перші ходові випробування під час ремонту
Останні оголошення
Друзі сайту
Общественный транспорт г. Прилуки Группа поддержки сайта Прилуки.инфо ВКонтакте
billboard.biz.ua - Рекламные плоскости Знаю.орг

Наша кнопка: (показати код)
Priluki.info

Відвідувачі
Новина: Ситуація з автобусними перевезеннями не ідеальна, але керована і контрольована

17 лютого 2010 р. | Автор: Helen | Переглядів: 1273 | Коментарів: 3
Новина  Ситуація з автобусними перевезеннями не ідеальна, але керована і контрольована
Ситуація з автобусними перевезеннями не ідеальна, але керована і контрольована Добре, якщо у вас є власне авто. Добре, якщо робота, життєві обставини і здоров’я дозволяють вам долати місцеві відстані пішки. Якщо ж ви пов’язані з громадським транспортом (а у Прилуках тільки один його вид – автобуси), то тоді у вас неодмінно виникають якісь претензії до його роботи. «Град» зібрав претензії, почуті останнім часом від депутатів міської ради і простих пасажирів, і попросив прокоментувати їх заступника міського голови Прилук Олександра Сивенка.

- "Транспортне питання у нас некероване. Перевізники зриваються з маршрутів, не дотримуються графіків руху. За ними немає ніякого контролю", - так охарактеризувала стан автобусних перевезень Прилук голова фракції БЮТ у міській раді Світлана Яременко. Олександре Івановичу, Ви згодні з такою оцінкою ввіреної Вам сфери?
- Ні. Я не можу погодитися з цією надто категоричною думкою Світлани Володимирівни. На сьогодні є кілька напрямків роботи по налагодженню пасажирських перевезень у Прилуках і контролю за ними. По-перше, щомісяця, починаючи із жовтня і закінчуючи травнем, проводяться конкурси на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах. Після їх завершення переглядається близько шістдесяти відсотків маршрутів. По-друге, тільки за січень-лютий цього року через невиконання договірних умов виконком поставив питання про розірвання договорів з приватними перевізниками на маршрутах №38 «Оранжерея - Дослідна», №37 «с. Замістя - Дослідна», №4-Б «Військове містечко №12 - Дослідна» і №2 "з-д Пластмас – Тваринмаш". Але розірвати договір – це одне, а знайти перевізника, котрий би захотів працювати на маршруті, що звільнився, - зовсім інше.
- Чи багато у Прилуках бажаючих працювати в сфері автобусних перевезень?
- На жаль, не так багато, як хотілося б. Цей ринок не відчував дефіциту перевізників навесні 2009 року. Зокрема, на кожну одиницю найбільш комерційного маршруту - №21 «273-й квартал - Дослідна» - претендували аж троє перевізників (а на цьому маршруті 13 одиниць). На сьогодні ж багато перевізників продають свої автобуси й припиняють діяльність. Адже, відповідно до змін до Постанови Кабінету Міністрів №1081 від 3 грудня 2008 року, вимоги до автобусних перевізників стали дуже жорсткі. Зокрема, з’явилася вимога щодо наявності резерву автобусів. Тобто, перевізник, який хоче вийти на ринок пасажирських перевезень, повинен мати як мінімум один резервний автобус (аби не було збоїв на маршруті на випадок несправностей техніки чи якихось інших форс-мажорів). Також більш строго контролюються технічний нагляд, зберігання автобусів у нічний час, наявність ліцензованих механіків та медиків. На жаль, не всі перевізники Прилук можуть похвастатися, що у них є договори на відповідні види послуг. Я вже не говорю про угоди на оренду спеціалізованих точок з обслуговування автобусів. Коротше кажучи, нові законодавчі вимоги до перевізників настільки серйозні, що не кожен у змозі виконати їх. І через це прилуцький ринок автобусних перевезень нині не перенасичений.
- А скільки перевізників на даний час у нашому місті?
- З Вашого дозволу вдамся до порівнянь. Порівнюватиму з 2004 роком. Адже саме тоді на ринок перевезень масово вийшли приватники. Зараз у Прилуках 37 автобусних маршрутів, на яких працює 51 автобус. У 2004 році місто мало 24 маршрути і їх обслуговували 32 автобуси. Разом із АТП-17407 у Прилуках сьогодні близько 20 перевізників.
- На кого припадає більша частка перевезень: на приватників чи на АТП?
- Тут співвідношення п’ятдесят на п’ятдесят. Але важливість АТП-17407 полягає в тому, що це підприємство обслуговує переважно некомерційні маршрути і, відповідно до договору з управлінням праці та соціального захисту населення, здійснює перевезення пільгових категорій громадян.
- Возити пільговиків зобов’язані й приватники. Однак із цим у Прилуках негаразди. Часто-густо водії та кондуктори буквально викидають пільговиків з автобусів, хоча місця для них вільні. Як боротися з такою несправедливістю?
- Прилукам не вистачає постійно діючої робочої групи, яка б контролювала виконання умов договору між виконкомом та перевізниками. До її складу повинні входити спеціаліст з автотранспорту й працівники управління праці та соціального захисту населення. Не виключаю присутності в цій групі і представників громадських організацій. Завдання постійно діючої робочої групи - контролювати не лише перевезення пільговиків, а й наявність на автобусах трафаретів та іншої передбаченої законом наочної інформації, дотримання графіків і схем руху; виявляти «зайців» - перевізників, котрі, не пройшовши конкурсу і не маючи дозвільних документів, самовільно виїжджають на маршрути. Причому бажано, щоб така група працювала не тільки у робочий час, а й після 19-ї години. Або рано-вранці, близько 7-ї, коли перевізники тільки-но виходять на маршрути.
- Якщо такої групи у Прилуках ще немає, то, виходить, і перевезення неконтрольовані?
- Знову ж таки, це надто категорично. У разі надходження скарг від мешканців міста для перевірки того чи іншого маршруту у нас створюються тимчасові робочі групи. Щотижня автобусні перевезення перевіряю особисто я.
- Це добре. Але місту все одно потрібен транспортний відділ або хоча б спеціаліст з транспорту. На сьогодні ж у нас нема ні того, ні іншого…
- На мій погляд, у зв’язку з обмеженнями щодо розширення штату працівників виконкому вистачить одного спеціаліста з автотранспорту. І така одиниця є. У 2006 році повноваження по транспорту разом з цією одиницею були передані від управління економічного розвитку управлінню житлово-комунального господарства. У квітні 2008 року ці повноваження забрали з управління житлово-комунального господарства і нікому не передали. Одиниця ж залишилася. Тому при затвердженні нового штатного розпису управлінь та відділів виконкому депутатам буде запропоновано знову передати повноваження по транспорту управлінню економічного розвитку, адже пасажирські перевезення не мають жодного відношення до житлово-комунальної сфери. Створювати транспортний відділ, на мою думку, зараз недоцільно. Спеціаліст по транспорту встигатиме і паперову роботу виконувати, і маршрути контролювати, і керувати постійно діючою робочою групою, про яку я сказав вище.
- Олександре Івановичу, давайте повернемося до пільговиків. Нагадайте, будь ласка, нашим читачам порядок їх безкоштовного проїзду в приватних автобусах.
- У лютому 2009 року виконком Прилуцької міської ради і приватні перевізники уклали домовленість, згідно з якою останні зобов’язалися безкоштовно перевозити пільговиків. Не масово, як це робить АТП, а чітко визначену кількість. За один рейс маленький приватний автобус (до 19 пасажиромісць) повинен безкоштовно обслужити одного пільговика, а великий (із понад 19 пасажиромісцями) – трьох. Для цього в кожному автобусі відводяться і позначаються спеціальними знаками місця для пільговиків.
- Гаразд. Тоді уявімо таку ситуацію. Під’їхав битком набитий автобус. На зупинці натовп бажаючих потрапити в салон. Як поводитися, наприклад, дуже старенькій або незрячій людині, аби дізнатися, вільні в автобусі пільгові місця чи ні? І чи є якісь гарантії, що кондуктор або водій, користуючись безпомічністю таких людей, не скажуть їм «ні» замість «так»? Адже вигідніше взяти звичайного пасажира і заробити гривню-другу…
- Гарантій, що кондуктор чи водій не обдурять, ніхто дати не може. І ми певним чином передбачили такі ситуації. Саме тому зараз автобуси АТП-17407 обслуговують пільговиків в усіх мікрорайонах Прилук, крім Нижніх Кустовець. На жаль, автобус №15, що там курсує, не пільговий. Але при цьому пільгові автобуси обслуговують Дослідну (дві одинички й семірка), Плискунівку (дві одинички й шестірка), Рокитне (четвірка й дев’ятка), військове містечко №12 (тридцятий), БАМ (дев’ятка), Сорочинці та Промзону (трійка). Як бачите, у більшості випадків автобуси АТП перекривають приватників.
- Місяць тому, на 78-й (позачерговій) сесії міської ради, фракція БЮТ підняла питання про те, що возити пільговиків без обмежень повинне не тільки АТП-17407, а й усі інші перевізники Прилук. Депутатський корпус бютівців не підтримав. Чи означає це, що їхня вимога була неправомірною?
- Чинне законодавство, зокрема стаття 37 Закону України «Про автомобільний транспорт», зобов’язує перевізників усіх форм власності здійснювати перевезення пільгових категорій громадян без обмежень. Такий пункт є і в договорі, що укладається між виконкомом Прилуцької міської ради та приватними перевізниками. Але в цьому ж договорі йдеться і про те, що організатор перевезень, тобто виконком, повинен забезпечити компенсацію втрат від перевезень пільговиків у рамках фінансування з Державного бюджету. Однак через обмежене фінансування із Держбюджету ми не в змозі компенсувати втрати перевізників усіх форм власності. Тому спочатку необхідно розробити механізм відшкодування витрат, пов’язаних із перевезенням пільговиків, а вже потім ухвалювати рішення.
- Скарг на порушення порядку перевезення пільговиків багато?
- Так. Вони є. Проте найчастіше люди скаржаться на самовільну зміну графіків та схем маршрутів. Якщо перевізник має договір з виконкомом і самовільно виходить на чужі маршрути, то після виявлення такого порушення він спершу отримує попередження. Потім протягом 14 наступних днів проводиться повторна перевірка. У разі повторного порушення графіків та схем руху автобусів договір з перевізником розривається без попередження. Якщо перевізник виїжджає на маршрут, взагалі не маючи договору з виконкомом, то одразу ж направляється лист у ДАІ та Чернігівську транспортну інспекцію, яка контролює видачу ліцензій на здійснення даного виду діяльності. Позбавити перевізника ліцензії не може жодна структура Прилук. Це має право робити тільки Чернігівська транспортна інспекція.
- У 2006 році новообрана міська влада обіцяла прилучанам, що на всіх зупинках висітимуть графіки руху міських автобусів. Відтоді пройшло майже чотири роки, а графіків на зупинках як не було, так і немає. Що Ви скажете з цього приводу?
- Ми не можемо не рахуватися з умовами, які диктує сучасний ринок пасажирських перевезень. На сьогодні вивішувати графіки руху на зупинках нереально, бо, по-перше, у Прилуках останнім часом суттєво зросла кількість автобусних маршрутів. Ми пробували виготовити табло з графіками руху для зупинки біля гімназії №1. Це 29 маршрутів. Уявіть собі, який вийшов розмір цього табло! Відтак, після того, як у березні завершиться основний етап конкурсів на перевезення пасажирів, оновлені графіки руху будуть надруковані в «Граді Прилуки». Також вони розповсюджуватимуться через комітети самоорганізації населення та зупинкові комплекси, яких у нашому місті вже 13.
Друга причина, з якої недоцільно розміщувати графіки руху автобусів на зупинках, - постійне оновлення маршрутів. До прикладу, із січня цього року запущено маршрут №24 «с. Манжосівка - с. Сухополова». Розглядається можливість відкриття маршруту №26 «273-й квартал – Військове містечко №12 – Дослідна». У зв’язку з відновленням маршруту №10 «Дослідна – Промзона» відпала потреба у маршруті №31 «Гімназія №1 – Промзона». Тобто, робота щодо зміни маршрутів та їхньої кількості не припиняється. А в міському бюджеті немає стільки грошей, щоб принаймні раз на півроку переробляти графіки руху на зупинках. Застарілі ж графіки лише дратуватимуть пасажирів.
-У Ніжині автобуси курсують цілодобово. У нас же автобуси до одинадцятої вечора – заповітна мрія. Чому?
- До виконкому надходить багато прохань, аби у вечірній час їздили автобуси від залізничного вокзалу в різні мікрорайони Прилук. Уже вирішено питання із районом Сухополової. Триває пошук перевізника, котрий доставлятиме пасажирів на Дослідну, БАМ і в район військового містечка №12. Тобто, незабаром прохання прилучан про вечірнє, до 23.00, курсування автобусів від залізничного вокзалу будуть задоволені.
- А як щодо того, аби всі маршрути в Прилуках працювали до 23.00?
- Це недоцільно. Хіба що в кілька разів збільшити тариф у нічний час. Тоді перевізникам буде вигідно возити навіть двох чи п’ятьох пасажирів.
- Олександре Івановичу, і насамкінець про наболіле. Негода вперто не відступає. Автобусів на маршрутах поменшало. В окремі дні люди не можуть ні йти, ні їхати…
- Дійсно, надскладні погодні умови цьогорічної зими спричиняють збої в роботі автобусних перевізників. Порушуються графіки руху, автобуси частіше ламаються. У перевізників багато претензій до стану дорожнього покриття й під’їздів до зупинок. Підприємство «Комунальні послуги» практично цілодобово розчищає автошляхи й під’їзди до зупинок, але сніг знову швидко засипає їх. Як довго Прилуки пробудуть у полоні стихії – невідомо. У таких умовах треба запастися терпінням. Комунальники роблять усе від них залежне, але для подолання наслідків негоди одного бажання замало. Потрібні кошти, а їх немає ні в державі, ні в місті. Хоча якщо порівнювати ситуацію в Прилуках із ситуацією в інших регіонах Чернігівщини, то у нас вона не найгірша. Принаймні загрози життєдіяльності міста немає. Користуючись нагодою, я хотів би звернутися до власників зупинкових комплексів, керівників підприємств, установ, організацій міста з проханням здійснювати прибирання снігу на прилеглих та закріплених територіях, відповідно до Правил благоустрою м. Прилуки.
- Дякую за розмову.

Марина Андрієнко
http://gradpryluky.info/


Коментарі (3 шт.):

1 Дивитися профіль serennisima serennisima Дата: 18 лютого 2010 р., 00:28:50  Цитувати
Цитата:- А як щодо того, аби всі маршрути в Прилуках працювали до 23.00?
- Це недоцільно. Хіба що в кілька разів збільшити тариф у нічний час. Тоді перевізникам буде вигідно возити навіть двох чи п’ятьох пасажирів.

от [censored] недоцільно раз в пів години хоч по Ленінській і пару основних маршрутах пустить?
Якщо люди знатимуть про це, то попит буде.
Аби тікі кармани свої набити вдень..


А цікаво ще: чого не в усіх маршрутках видають білети? це так правилами передбачено?
2 Дивитися профіль Tyt24vcytki Tyt24vcytki Дата: 19 лютого 2010 р., 07:16:18  Цитувати
Дійсно, навіть не знав такого, рахував як таксі - без білета. Мабуть рідко їду на машрутках, ще зроду не заставав щоб там білет давали. Ото в автобусі, там завжди.
3 Дивитися профіль serennisima serennisima Дата: 23 лютого 2010 р., 21:59:56  Цитувати
сьогодні вкотре впевнилася - після 20-00 з міста добратися в будь-яку точку міста не можливо! а місто ще "живе"!!!
повторюсь, якщо люди знатимуть про наявність автобусів на маршрути, то не будуть викидати кошти на таксі.


Додати коментар:
Ваше ім'я (максимум 15 символів)




Антиспам-код: hm3Rv

TIM TV OnLine

Сьогодні день народження у 4 користувачів: elNino, slavian, tertyshka, Rakitne2014,

Сьогодні віртуальний день народження у 4 користувачів: BapBapa_c, ortvin, zlajamasha, venom,

Модератори: Helen, watt, Tyt24vcytki

Прилуки | Всі фотогалереї | Всі фотографії | Користувачі | Новини | Форум | Чат | Оголошення | Про сайт | Нагороди | Коментарі | Вгору
(C) 2002-2010 O-Design
Контакти На головну Пошук по сайту