На главную СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!
Вхід для користувачів:
Реєстрація / Забули пароль?
Всі фотогалереї Панорами ПрилукФорум Користувачі Новини Оголошення Каталог ЧатПро сайт
Сайт українською   Сайт на русском

Фото: Київ 2022
Власник: morsresistis
Галерея: Templates
Додано: 2022-11-13

Фото: Без опису
Власник: watt
Галерея: Війна
Додано: 2022-06-09

Фото: Без опису
Власник: porosytenkokoly
Галерея: 22 война
Додано: 2022-03-25

Фото: Без опису
Власник: albertino
Галерея: как умеем
Додано: 2021-03-09

Фото: Зминченко А.Н.
Власник: alexzhell
Галерея: моя
Додано: 2020-10-17
Найрейтинговіше фото
За місяцьЗа тиждень

В цьому місяці фото ще не оцінювалися!
Найбільш обговорюване
В цьому місяці фотографії не обговорювались.
Останні новини
По датіПо коментарям

2021-03-23 (0 коментарів)
«Сбиты на взлете»: ликвидация «МиГа» и «Сухого» - бесславный конец российского авиапрома!
2021-03-23 (1 коментарів)
В РФ черговий скандал з авіаносцем «Адмирал Кузнецов»
2019-04-24 (0 коментарів)
Трибунал ООН призначив дати слухань у справі полонених українських моряків
2018-10-30 (2 коментарів)
Ремонт по-російськи
2018-08-22 (0 коментарів)
РФ готується підняти з дна моря ракету з ядерним двигуном, що впала при невдалих випробуваннях
2018-03-19 (2 коментарів)
Александр Дугин: Мы стремительно летим в чёрную дыру.
2017-08-21 (2 коментарів)
WikiLeaks виявився залежним від Росії!
2016-08-02 (0 коментарів)
The Economist: Українська гривня перша в світі за недооціненістю: справедливий курс - 7,74 за долар
2016-07-30 (1 коментарів)
Росія продає "флешку" об’ємом 50 Мб, яка важить 25 кг!
2016-05-31 (0 коментарів)
Ракетний катер «Прилуки» ВМС ЗС України провів перші ходові випробування під час ремонту
Останні оголошення
Друзі сайту
Общественный транспорт г. Прилуки Группа поддержки сайта Прилуки.инфо ВКонтакте
billboard.biz.ua - Рекламные плоскости Знаю.орг

Наша кнопка: (показати код)
Priluki.info

Відвідувачі
Новина: Камо грядеши, педколедже?

26 лютого 2010 р. | Автор: Helen | Переглядів: 7528 | Коментарів: 0
Новина  Камо грядеши, педколедже?
Камо грядеши, педколедже? За майже століття Прилуцькому гуманітарно-педагогічному коледжу ім. І.Я. Франка довелося переживати і злети, й падіння. Та завжди він був провідним навчальним закладом міста і району, їх просвітницьким центром. Усе йде, все минає. Як живеш, педколедже, у нашому розтерзаному сьогоденні, коли так болить рідна Україна, рідна освіта? Камо грядеши? Куди крокуєш?

Ще не так давно навчальний заклад був на грані закриття (!), і гамлетівське "Бути чи не бути?" грізно постало перед його колективом. До того ж, у зв’язку з пенсійним віком залишив пост директора Валентин Васильович Онищенко, який довгий час успішно керував закладом.
З приходом молодого директора Ольги Михайлівни Попенко, кандидата філологічних наук, в училищі розпочинається епоха реформ. Вона розбудила творчий потенціал педагогів, скоординувала роботу не тільки своїм ентузіазмом і самовідданою працею, а й тим, що точно визначила перспективу: "Щоб вижити в умовах фінансових обмежень, швидко адаптуватися до ринкових змін, треба стати престижним багатопрофільним коледжем, вищим навчальним закладом І-ІІ рівнів акредитації. А це вимагає повної модернізації училища, котре вже не відповідає стандартам європейської системи освіти, до якої увійшла Україна, приєднавшись до Болонського процесу. Витримаємо?"
Під керівництвом Ольги Попенко розроблено стратегію розвитку на кілька років, і за короткий час відбулися кардинальні зміни як у навчально-виховному процесі, так і в матеріально-технічній базі. Найбільше досягнення – реорганізація педучилища у гуманітарно-педагогічний коледж.

Зміни у педколективі

Педагогічному колективу треба було на кілька порядків підвищити свій науковий рівень. Перший крок до цього - оновлення за рахунок молодих аспірантів та науковців.
Науковці… Без їх достатньої кількості набуття статусу коледжу, відкриття бакалаврату було б неможливе. Тому введена спеціальна посада - заступник директора з науково-методичної роботи. Тому для читання лекцій на V-VІ курсах запрошуються провідні викладачі університетів. Тому директор, кандидат філологічних наук, невтомно веде "тихе полювання" на науковців.
У її "сіті" потрапили кандидат біологічних наук, доцент Ірина Миколаївна Верхогляд; кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Іванівна Мельничук; кандидат медичних наук Олександр Володимирович Олексенко; кандидат історичних наук Алла Юріївна Шатковська. Ще четверо "зубрів" незабаром поповнять славну когорту науковців, адже підготувалися до захисту дисертацій. У полі зору й "молодняк" – 11 аспірантів, надія коледжу.
Науково-освітній потенціал педколективу коледжу досить великий. Це 5 кандидатів наук, 22 відмінники освіти України, 13 викладачів-методистів, 24 старші викладачі. Два викладачі нагороджені знаком "Василь Сухомлинський", один – нагрудним знаком "Софія Русова". Попенко О.М., Мельничук О.І., Олексенко О.В., Шатковська А.Ю. мають по кілька десятків наукових праць і публікацій. Але пальма першості належить Верхогляд І. М., автору близько 150 наукових і науково-методичних праць з біології, ботаніки, значна кількість яких написана англійською.
Надія Миколаївна Юрченко, викладач-методист, завідуюча навчально-методичним кабінетом, говорить: "Корпоративний дух, тобто прагнення усіх працівників підняти імідж навчального закладу, в коледжі надзвичайно сильний. Наполегливо добивалися статусу коледжу і відкриття бакалаврату, опановували новітні технології, створювали навчально-методичну базу, одну з найкращих у регіоні. Одними з перших серед ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації регіону освоїли науково-проектну методику за програмою "Іntel® – навчання для майбутнього".
"Одними з перших" ще не раз, читачу, звучатиме у цій статті.

Реформи у навчально-виховному процесі

Головна мета педколективу – різностороння, якісна підготовка спеціаліста, конкурентоспроможного на ринку праці: вчителя, вихователя, видавника, редактора. І цій меті у коледжі підпорядковано все. Щоб досягати її, треба було вирішити низку проблем, ключовою із яких є якість освіти. Як забезпечити її? Традиційні, репродуктивні методики вже не спрацьовують, і управлінський апарат та викладачі в напружених пошуках інноваційних технологій знаходять найбільш продуктивні для підвищення якості освіти й такі, що відповідають специфіці закладу, а саме: модульно-рейтингову для студентів ІІ-ІV курсів та кредитно-модульну для студентів V-VІ курсів (бакалаврів). Запровадження останньої ініціювала Мельничук О.І., котра вже кілька років викладала за цією системою в Національному педуніверситеті ім. М. Драгоманова.
Названі технології глибоко змінили навчально-виховний процес, визначальним у якому став особистісно-орієнтований підхід до студентів.
Опанування інновацій дається непросто, виникає безліч проблем. Незадоволення, психологічний дискомфорт у колективі і дискусії, дискусії, дискусії… Рейтингова система оцінювання знань, магічні 100 балів, такі зрозумілі сьогодні, ще два роки тому – головний біль студентів і викладачів: перші ламали голови, як їх заробити, другі - як допомогти їм у цьому. Багато "за" і "проти" в модульно-рейтинговій системі, але завдяки їй якість знань підвищилася!

Модернізація науково-методичної роботи

Запровадження розвивальних технологій освіти вимагає, у першу чергу, перепідготовки кадрів. Для зростання професійної, наукової компетентності викладачів – запоруки прогресу навчального закладу – у коледжі проводяться методичні аукціони, педагогічні консиліуми, майстер-класи, методичні семінари. Кожен педагог має науково-методичне портфоліо - показник його досягнень. Керівництво коледжу всіляко підтримує аспірантів, новаторські пошуки, дослідницьку роботу. Свідченням якісної модернізації навчального процесу є науково-дослідницька робота викладачів та навчально-пошукова робота студентів, яка дуже активізувалася за останні два роки. У методичному доробку педагогів понад 100 наукових публікацій, рекомендованих ученими радами університетів, надрукованих у фахових наукових збірниках, періодичних освітянських виданнях. Найбільш продуктивні у цьому напрямку Мельничук О.І., Попенко О.М., Кочерга О.М., Юрченко Н.М., Котеленець В.М., Люлька Л.С., Грона Н.В., Рибалко О.О., Ворона Я.М. Постійно презентують результати своїх досліджень на всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях Попенко О.М., Мельничук О.І., Грона Н.В., Рибалко О.О., Юрченко Н.М., Фесенко Т.М., Лисенко О.В., Кочерга О.М., Ткаченко Л.І., Суддя З.О. Крім того, Суддя З.О. – активний учасник чотирьох виїзних засідань редакції всеукраїнського часопису "Дитячий садок", науковців та працівників ДНЗ.
Для втілення інноваційних технологій у коледжі підготовлено сучасне навчально-методичне забезпечення, яке постійно оновлюється, збагачується, адже без нього про високу якість освіти не може бути й мови. Його родзинка - навчальні посібники у паперовому та електронному варіантах. Їх створення - справа честі для кожного викладача. У коледжі панує атмосфера творчої конкуренції. У нас є автори посібників із зовнішнім рецензуванням: Мельничук О.І., Люлька Л.С., Юрченко Н.М., Котеленець В.М., Рибалко О.О., Гришко Т.Г., Тарасенко Н.А., Фесенко Т.М., Прокопенко С.Г., Кумейко Г.М., Швед Н.І., Журавель В.І.

Реорганізація матеріально-технічної бази

Високопрофесійна підготовка майбутнього фахівця в коледжі опирається на потужну матеріально-технічну базу, в якій відбулися значні зрушення. Особливо завдяки впровадженню комп’ютерних технологій. До послуг викладачів та студентів - три комп’ютерні класи, комп’ютеризована бібліотека і два читальні зали. Марченко Л.І., котра завідує бібліотекою понад 30 років, ділиться радістю: "Робота книгозбірні стала набагато ефективнішою, коли її оснастили підключеними до Інтернету комп’ютерами, електронними посібниками та каталогами, мультимедійним проектором з екраном". Не тільки бібліотека, а й більшість кабінетів устатковані сучасними технічними засобами, що інтенсифікували навчально-виховний процес, зробили його цікавішим і різноманітнішим.
У закладі проведені, без перебільшення, масштабні ремонтні роботи, які повністю змінили його обличчя. Облагороджуються, поступово набирають європейського вигляду навчальний корпус і територія. У фойє пальми, килими, картини, м’які меблі; їдальня з рідкісними квітами, розкішним акваріумом, плазмовим телевізором; душові кімнати у гуртожитках – це свого роду маленькі шедеври. Який привабливий естетичний світ нашого закладу! Зазирни до нього, юний прилучанине, і він візьме тебе в полон.

Педколедж - місце передового досвіду

Щороку тут проходять обласні, регіональні семінари та семінари за участю Міністерства освіти і науки України.
Їх учасники говорять: "Їдемо в Прилуки з великим бажанням, бо знаємо: завжди побачимо щось нове, цікаве, потрібне нам, викладачам і директорам".
Котоловець Людмила Олександрівна, начальник відділу Інституту інноваційних технологій МОН України:
- Прилуцький гуманітарно-педагогічний коледж - лідер по впровадженню інноваційних технологій у навчально-виховний процес серед ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації.

Нас запитують

Звичайно, коледж привертає увагу жителів Чернігівщини і не тільки.
1. Лариса Олександрівна Сакун (м. Прилуки):
- Наше педучилище стало гуманітарно-педагогічним коледжем. У чому суть змін?
Лідія Степанівна Люлька, викладач-методист, заступник директора з навчальної роботи:
- Статус коледжу на кілька порядків вищий за попередній, і його треба було здобувати напруженою працею всього колективу. Тепер це вищий навчальний заклад І-ІІ рівнів акредитації, де можна здобути базову вищу освіту на бакалавраті (V-VІ курси). Наш гуманітарно-педагогічний коледж здійснює підготовку фахівців не тільки педагогічного напрямку, як це було раніше, а й інших, зокрема "Журналістика та інформація". У нас було три відділи, а сьогодні п’ять відділень, де можна безкоштовно здобути освіту з таких спеціальностей: "Початкова освіта", "Дошкільна освіта", "Технологічна освіта", "Фізичне виховання", "Видавнича справа та редагування"; на бакалавраті – з трьох спеціальностей: "Початкова освіта", "Дошкільна освіта", "Технологічна освіта". Крім основних кваліфікацій, студенти оволодівають додатковими: "Вчитель англійської мови початкової школи", "Вчитель інформатики початкової школи", "Вчитель інформатики". До того ж, підвищилася оплата праці викладачів.
Отже, відбулася не формальна заміна назви "училище-коледж", а повна реорганізація навчального закладу.
2. Олександр Баруткін (м. Гребінка):
- Чи престижні дипломи бакалаврату Прилуцького педколеджу?
Оксана Іванівна Мельничук, заступник директора з науково-методичної роботи, відповідальна за роботу бакалаврату:
- Під час акредитації спеціальностей "Початкова освіта", "Дошкільна освіта", "Технологічна освіта" (травень 2009 року) експертна комісія МОН України високо оцінила рівень знань та умінь студентів і надала коледжу сертифікат на право підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем "бакалавр". Відтак, випускники нашого закладу отримують диплом бакалавра державного зразка, як і випускники-бакалаври інститутів та університетів. Тож престижність дипломів бакалаврату Прилуцького педколеджу поза сумнівом.
3. Анатолій Михайлович Назарина (м. Прилуки):
- Чому в Прилуцькому педколеджі відкрито відділення фізичного виховання, адже аналогічне є в Чернігівському педагогічному університеті?
Григорій Миколайович Павленко, заслужений тренер України, керівник фізичного виховання:
- Головна підстава відкриття відділення фізвиховання – потреба області в учителях даного фаху. Чому в Прилуках? Бо коледж уже кілька десятиріч славиться спортивними традиціями і досягненнями. Започаткували їх викладачі Жанна Федорівна Жукова, Григорій Іванович Клязника, Сергій Володимирович Нікітін, Василь Павлович Шпилько, Віктор Дмитрович Пивоваров, Віталій Віталійович Скиба та інші. Велика їм дяка! Це вони підготували видатних спортсменів і тренерів. Назвемо їх. Леміш Ніна - заслужений майстер спорту України з біатлону, учасниця трьох Олімпійських ігор (1999, 2002, 2006 рр.), 11-кратна срібна й бронзова призерка чемпіонатів світу та Європи (1995-2006 рр.), чемпіонка Європи з біатлону (2006 р.). Олександр Сич, Віктор Фесик, Володимир Зінченко – майстри спорту з біатлону, а Микола Зоц – тренер чоловічої збірної України з біатлону.
Славні традиції продовжують молоді викладачі – кандидати в майстри спорту. Результат – призові місця на міських та обласних змаганнях. На даному етапі значно зміцнилася матеріальна база відділення, маємо прекрасно обладнані тренажерні зали. У перспективі - будівництво за кошти меценатів багатофункціонального спортивно-оздоровчого комплексу з двома плавальними басейнами.
4. Михайло Смишляєв, мандрівник (м. Прилуки):
– Мені найбільш пам’ятні подорожі по Удаю, від витоків і до гирла. Перша, 45 років тому, - захоплення, радість; друга, в наші дні, - шокуючий біль: де-не-де чисті прогалини води, скупі посмішки згасаючої річки. Тож мене дуже хвилює, як поставлене екологічне виховання майбутніх учителів?
Світлана Григорівна Прокопенко, викладач-методист, голова комісії викладачів природничих дисциплін:
- Екологія Прилуччини – головна тема студентських досліджень "Утилізація пластикових пляшок" (керівник Цапенко К.М.), "Місця зростання червонокнижних видів рослин Прилуцького району. Складання карт", "Видовий склад рослинного заказника "Монастирське болото" (керівник Прокопенко С.Г.).
Юрій Віталійович Скиба, викладач-методист, викладач природничих дисциплін, науковий керівник міського клубу "Екоспектр" (на базі педколеджу), радник на громадських засадах проекту Євросоюзу ТACIS:
- Екологічну дослідницьку роботу ведемо в практичному напрямку. Створені й передані в обласне управління екології карти "Ерозійні процеси Прилуччини", "Рідкісні та зникаючі рослини Прилуччини". Для молодших школярів міста і району нами розроблений навчально-методичний комплекс "Джерела", де проводяться екскурсії з природознавства, екології. Для старшокласників і дорослого населення за останні 3 роки розроблені маршрути: 2 пішохідні – "Ярмарковий шлях", "Лук’янівські печери" (околиці смт. Ладан) та 1 водний – "Ладан - Нова Гребля". Викладачі Герасимчук М.П., Нечай О.І., Помігуєв О.Ю. разом зі студентами оформили заказник "Джерела" (с. Манжосівка).

Думки батьків, громадськості

1. Леонід Володимирович Ленський, головний інспектор по розслідуванню аварій Адміністрації Мурманського морського торгового порту:
– З Прилуцьким гуманітарно-педагогічним коледжем пов’язаний генетично: мій батько, Володимир Зіновійович, тривалий час був його завучем. У той час як агротехнікум – кузня технічних кадрів, педколедж – кузня педагогічних, гуманітарних кадрів. Вважаю, що цей навчальний заклад для Прилук - що Сорбона для Парижа.
2. Марія Іванівна Вєсєлова, багатодітна мати:
- Прилуцький педколедж став другою домівкою для нашої сім’ї, адже його дипломи вже отримали четверо моїх дітей, а синок Коля ще навчається на третьому курсі. Викладачі, куратори всю душу вкладають у своїх вихованців і не тільки дають їм ґрунтовні знання, а й готують до життя. Я пишаюся тим, що мої діти закінчили один із найкращих навчальних закладів області і раджу всім випускникам шкіл вступати до нього.
Відгуки колег

Олексій Антонович Савон (м. Прилуки):
- Імідж гуманітарно-педагогічного коледжу в Прилуках досить високий. А який він серед навчальних закладів подібного типу в регіоні?
Відповідь на це запитання дають відгуки директорів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації Центрального регіону, учасників семінару за участю МОН України, що проходив у коледжі восени 2009 року.
Василь Миколайович Мороз, директор Коростишівського педколеджу:
- Організація навчально-виховної роботи, методичне забезпечення, матеріальна база Прилуцького педколеджу заслуговують на повагу.
Сергій Миколайович Кушнір, директор Ржищівського гуманітарно-педагогічного коледжу:
- Сподобалось усе. Це заклад майбутнього!
Людмила Миколаївна Кірдіщева, директор Лебединського педучилища:
- Попенко О.М. – лідер серед керівників ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації. У Прилуцькому педколеджі високий рівень інноваційних робіт.
Віктор Миколайович Радченко, кандидат педагогічних наук, директор Чернігівського радіотехнічного технікуму:
- У Прилуцькому гуманітарно-педагогічному коледжі зроблено фантастично багато в усіх напрямках навчальної та господарської роботи.
Станіслав Володимирович Лисак, директор Богуславського педколеджу:
- Найбільше сподобався педколектив, що рветься до інновацій.
Валентина Петрівна Омельчук, Козелецький технікум ветеринарної медицини БНАУ:
- Вразило методичне забезпечення кабінетів, яке дозволяє втілити найскладніші інновації.

Результати реформування

Загальновідома істина: плідні ті реформи, що дають бажані результати. Які ж вони в гуманітарно-педагогічному коледжі? Попросимо відповісти директора.
Попенко О.М.:
- Здійснили багато запланованого: одні з перших у регіоні здобули статус коледжу - ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації з правом підготовки бакалаврів; урізноманітнили напрямки й спеціальності; з відзнакою пройшли атестацію із загальноосвітньої підготовки; стали центром науково-методичних семінарів з інноваційних технологій ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації; одні з перших у регіоні вийшли в науковий простір України; повністю реорганізували матеріально-технічну базу закладу, його інтер’єр, територію.
Михайло Лазаревич Юрків, провідний спеціаліст Управління акредитації МОН України, підсумував:
- Вражає стрімкий ріст Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу в усіх напрямках. Висока результативність реформ.

Перспективи коледжу

Отже, на гамлетівське "Бути чи не бути?" Прилуцький гуманітарно-педагогічний коледж переконливо відповів: "Бути!!!" Але в якій іпостасі? Іміджу провідного навчального закладу в наш час недостатньо.
Архісерйозною залишається проблема самостійності, не вирішивши яку, коледж стає додатком із залишковим бюджетом до одного із університетів області. А це означає: по-перше, втрату викладачами без наукових ступенів робочих місць (бо значна частина їхнього навантаження перейде до науковців вищої школи); по-друге, втрату власного бюджету, без якого зміцнення навчально-методичної, матеріально-технічної баз немислиме; по-третє, втрату прогресу навчального закладу.
Така доля спіткала успішні столичні педколеджі. Як же вижити? Камо грядеши, педколедже?
Слово директору. "Щоб остаточно зберегти самостійність, - говорить Ольга Михайлівна, - треба стати вищим навчальним закладом ІІІ-ІV рівнів акредитації європейського зразка. Тож прямуємо до університету".
Високе, благородне, дуже складне завдання, але в ньому єдиний шанс на достойне, творче, цікаве життя.
Ми впевнені, що у непростий час викликів ХХІ століття Прилуцький гуманітарно-педагогічний коледж ім. І.Я. Франка не зупиниться в самоутвердженні як кращого педагогічного закладу України.
Р.S. Висвітлити різнобічну, багатобарвну діяльність усіх структур коледжу в одній статті неможливо. Тож до зустрічі, читачу, на шпальтах газети!

Лідія Скотнікова, викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І.Я. Франка
http://gradpryluky.info


Додати коментар:
Ваше ім'я (максимум 15 символів)




Антиспам-код: Km7Vv

TIM TV OnLine

Сьогодні день народження у 1 користувачів: TOM,

Сьогодні віртуальний день народження у 8 користувачів: Beaver, vinilman, Arnage, voky89, solo3, olegg-1969, cybulnik, lelik123,

Модератори: Helen, watt, Tyt24vcytki

Прилуки | Всі фотогалереї | Всі фотографії | Користувачі | Новини | Форум | Чат | Оголошення | Про сайт | Нагороди | Коментарі | Вгору
(C) 2002-2010 O-Design
Контакти На головну Пошук по сайту