Російський історик Ключевській небезпідставно вважав Андрія Боголюбського, князя Суздаля або Залісся, як називалася в ХІІ столітті сучасна Центральна Росія, першим власне російським князем. „З Андрієм Боголюбським великорос вперше вийшов на історичну арену”, – писав російський історик Ключевський. Нещодавно від дня „виходу великороса на арену” минуло 850 років – 1156 року Андрій Боголюбський стає князем Залісся – Володимиро-Суздальського князівства.
З ХІІ століття нащадки старшого сина Володимира Мономаха – Мстислава Великого (1125-1132 рр.) княжили переважно в Україні, та все ще періодично залежних від Києва Смоленську та Новгороді, а нащадки молодшого сина – Юрія Довгорукого – дедалі більш автономно керували в Заліссі (сучасній Московській та навколишніх областях Росії).
Чому ж така велика увага цьому князеві? Річ у тім, що до нього всі князі династії Рюриковичів традиційно вважали, що їхня Батьківщина ("отчина" – це Русь, тобто земля сучасної Київської, Житомирської, Чернігівської, та частин Черкаської і Полтавської областей. Руссю в ті часи називалася лише ця територія Центральної України, а починаючи кінця 12 століття – і Західна Україна. Вся решта земель, підконтрольних Рюриковичам (Залісся, Новгород, Полоцьк, Псков тощо) Руссю не вважалися, а, отже, не були й Батьківщиною чи отчиною для князів-Рюриковичів.
Всі князі династії зобов‘язані були берегти цю землю, посилаючи дружини воювати на користь Києва навіть з тих земель, де степовиків ніколи й не бачили.
Літопис повідомляє зворушливу історію, коли князь Ростислав, онук Володимира Мономаха, який все життя княжив у далекому Смоленську, відчувши, що вмирає, сказав: "Не можу я тут лягти. Повезіть мене до Києва. Якщо мене Бог візьме в дорозі, то покладете мене, за отчим благословінням, у Церкві святого Феодора (у Києві). Якщо ж Бог відпустить недугу сю, то пострижуся в Печерському монастирі".
Коли іншого князя – сина Володимира Мономаха, прагнули вигнати з Русі і відправити до Курська, він сказав: "Я волю на своїй отчині смерть прийняти. Краще мені смерть з дружиною на своїй отчині і дідізні узяти, ніж Курське княжіння".
Саме Андрій Боголюбський, засновник села Боголюбово під Суздалем, та його нащадки, переступили цю традицію, якій всі князі династії Рюриковичів були вірні три століття – вважати Київ і Київщину своєю єдиною Батьківщиною.
Батько Андрія Боголюбського, Юрій Довгорукий, який майже все життя княжив у Заліссі, докладав усіх зусиль, щоб заволодіти Києвом. Однак Юрій Довгорукий був князем-невдахою – його тричі виганяв з Києва молодший від нього Ізяслав Мстиславич.
Син Юрія Довгорукого Андрій уже не хотів жити на Русі. „Пішли додому затепло, на Русі нам місця нема”, - казав він батькові, який, попри все, тримався мрії про Київ. Андрій Боголюбський, вихований усе життя в Суздалі, вже не вважав Русь своєю Батьківщиною. Тим більше, що він був сином половчанки, дочки хана Аєпи. Зовнішність суздальського князя, відтворена радянським ученим Герасимовим по його останках, досить характерна для походження князя. А на той час більших ворогів, ніж половці, у Києва і Русі не було.
Сам Андрій Боголюбській в боротьбі проти Києва постійно підтримував своїх родичів половців – основного ворога Русі.
Водночас, головною причиною опозиційності Суздальського Залісся проти Русі були не родинні зв‘язки князів з половцями, а природні геополітичні інтереси нового народу, який народився в Заліссі від сплаву фіно-угорських племен, під впливом церковнославянського мови та первинної київської адміністрації. До речі, назва Суздаль, як і більшість власних назв Центральної Росії, має фіно-угорське походження.
Кияни у відповідь теж не взлюбили Андрія Боголюбського. Через це, після того, як після смерті Ізяслава Мстиславича на княжіння у Київ таки потрапив Юрій Довгорукий, Андрій постійно сидів у фортеці Китай-город, що була на місці сьогоднішньої Китаєвої пустині, сьогодні – в межах міста.
Через те, що він жив у фортеці Китай-город та майже не виходив із неї, кияни й брати-князі прозвали його „Китаєм”.
Річ у тім, що слово „кита” староукраїнською мовою означає плетіння (звідси, наприклад, слово „китиця”).
Усі містечка-фортеці на Київських горах віддавна мали штучні укріплення, зроблені з переплетених дерев‘яних каркасів, заповнених землею. Залишки такої стіни від VI-VII століття вчені знайшли на Старокиївській горі, біля сучасного Історичного музею. Поверху такі стіни мали критий хід – заборола з бійницями. Ззовні стіна обмазувалася глиною (аби уникнути підпалу), та фарбувалася вапном (українські хати мали приблизно таку ж конструкцією стін). Вся фортеця виглядала білокам‘яною, сяяла на сонці і гарно увінчувала пагорби. За бойовими якостями така стіна не поступалася кам‘яній – каміння з пороків – камнеметів просто в‘язли в ній, тоді як кам‘яну стіну вони розбивали. Основним недоліком таких фортець була недовговічність таких стін, їх часто треба було лагодити.
Під час мандрівок у Монголію наші князі побачили велику китайську стіну, і назвали всю тамтешню країну звичною назвою – Китай.
В Україні „білокам‘яні” фортеці увінчували київські гори: Боричів, Старокиївську, Дитинку, Хоривицю, Щекавицю, а також Білгород (нині село Білгорода на околиці Києва), Вишгород, Родень, Витичів, Переяслав, та чимало інших українських міст – в тому числі й Китай-город, у якому закрився Андрій Боголюбський під час князювання в Києві його батька. Після смерті Юрія Довгорукого протистояння між киянами та суздальцями-„залішанами” тільки загострилося. Як пише літопис, суздальців було вибито в Києві та по всіх містах Русі.
У 1169 році князь Китай захопив Київ, відбивши його у Великого Київського князя Мстислава Ізяславича, сина головного ворога Юрія Довгорукого. Перед тим Андрій Боголюбський утік з Русі до Суздаль, викравши ікону Вишгородськой Богоматері, яка тепер в Росії називається Володимирською.
Захопивши Київ, суздальській князь влаштував небувалий розгром. Літопис пише: "І грабували вони два дні весь город — Поділ, і Гору, і монастирі, і Софію, і Десятинну Богородицю. І не було помилування нікому і нізвідки: церкви горіли, християн вбивали, а інших в‘язали, дружин вели в полон, силоміць розлучаючи з чоловіками їх, діти ридали, дивлячись на матерів своїх. І узяли вони майна множина, і церкви оголили від ікон, і книг, і риз, і дзвони з церков познімали ... Запалений був навіть монастир Печерський святий Богородиці поганими, але Бог молитвами святої Богородиці оберіг його від такої біди. І був у Києві серед всіх людей стогін, і туга, і скорбота невтішима, і сльози бесперестанні. Це ж все зроблено за гріхи наші".
Літописець називає військо Андія Боголюбського „поганими”. Так у літописах називаються виключно іноземці, та й то язичники.
Після такого тріумфу князь Китай розперезався. Він навіть почав наказувати князям київської династії. Правда, отримав відкоша.
Андрій Боголюбській сказав Роману (сину саме того Ростислава, який їхав умирати до Києва): "Не ходиш ти в моїй волі з братами своїми, так піди ти з Києва, а Давид — з Вишгорода, а Мстислав — з Білгорода. А ось вам Смоленськ, їм і поділіться".
Очолив опір Мстислав. Як пише літопис, "Мстислав від юності звик не боятися нікого, а тільки Бога одного берегтися. І повелів він, Андрєєвого посла узявши, постригти [йому] перед собою голову і бороду, сказавши йому: "Іди ж до князя свого і скажи йому: "Коли ти з такими словами прислав не яко до князя, а як до підручної і простої людини, то що ти задумав, то і роби. Хай Бог розсудить". Андрій зібрав воїв своїх — ростовців, суздальців, володимирців, переяславців, білозерців, муромців, і новгородців, і рязанців, - і, порахувавши їх, знайшов, що їх п‘ятдесят тисяч. І послав він, сказавши їм: "А Мстислава, схопивши, не учиніть же йому нічого, а приведіть його до мене".
Як пише літопис, під Вишгородом "Мстислав ударився з полками їх, і потоптали вони середній полк, а інші супротивники, побачивши [це], оточили його, тому що Мстислав в‘їхав в них з невеликим військом. І тоді змішалися обидва, і велике було сум‘яття, і стогін, і крик сильний, і голоси невідомі, і видно було тут, як ламалися списи, і [чутний] був дзвін зброї, від великого пилу не впізнати [було] ні кінного, ні пішого".
Киянам допоміг луцкий князь Ярослав Ізяславіч, точніше слух про нього: "І прийшли в замішання війська їх, і, не дождавши світанку, в сум‘ятті великому, не маючи можливості утриматися, побігли через Дніпро, і багато їх топилося. І виїхав Мстислав з міста з дружиною своєю і, наздогнавши їх, дружина його ударила на обоз їх, і багато колодників вони захопили. Мстислав же багато поту утер з дружиною своєю і немало мужності показав з мужами своїми".
Цей розгром суздальців під Вишгородом стався на початку зими 1173 року.
Як пише вітчизняний літопис, "так повернулася вся сила Андрія, князя суздальського, а зібрав він всі землі, і безлічі воїв не було числа. Прийшли вони зарозумілими, а покірливими відійшли в доми свої. Сим так і збулося слово апостола Петра, який сказав: "Той, хто підноситься – змириться, а хто упокорюється — піднесеться".
У Заліссі, як це часто траплялося і в майбутньому, зовнішня поразка створила внутрішні проблеми для влади. Народ не пробачив їй провал у підкоренні інших земель. Незабаром після вишгородського поразки, 28 червня 1174 року Андрій Боголюбській був убитий змовниками, і тіло князя лежало на вулиці, поки народ грабував хороми. Примітно, що дорікати змовникам і ховати князя залишився тільки його придворний киянин Кузьмище Киянин. Так завершився життєвий шлях князя Китая – засновника Росії.
crok
Старожил
Номер: 7
З: Україна, Прилуки
Зареєстрований: 21 листопада 2006 р.
Попереджень: 0
Нагороди:
Правда про шакалину суть кацапів проступає звідусіль! Наприклад, ось наткнувся на таке повідомлення на сайті "ЦентрАзія" centrasia.ru
Как Россия подменила новые казахстанские Ту-95МС на свои старые Ту-95К
ДАЛЬНИЕ ПОЛЕТЫ
Хайрюзов В.Н. Воздушный меч России. - М.: "Молодая гвардия", серия "Россия и мир", 2006. - 219 с.
Эта книга об истории дальней авиации. Естественно, писатель Валерий Хайрюзов рассказывает о ее зарождении и развитии, о конструкторах и наиболее ярких страницах из боевых действий и учебы "дальников", в том числе о бомбардировках Берлина и эпизодах холодной войны.
Достаточно привести названия некоторых глав - "Война в Арктике", "В-52 над Вьетнамом", "Стратегический ракетоносец Ту-160", чтобы понять, что уже на протяжении более чем 60 лет стратегическая авиация играет огромную роль в планах любого командования.
Заметим, Валерий Хайрюзов собрал много фактического материала, общаясь с непосредственными участниками событий, и неравнодушно изложил многие эпизоды из истории дальней авиации. Один из них - раздел стратегических бомбардировщиков после распада СССР - можно даже отнести к удачному детективному жанру. В главе "Когда взлетают наши корабли:", к примеру, рассказывается, как из Казахстана в Россию, на дальневосточный аэродром Украинка, были передислоцированы ракетоносцы Ту-95МС.
Тогда на вооружении уже несуществующих советских ВВС находились как эти машины, так и Ту-95К.
>Внешне они были очень похожи, но Ту-95МС имел совершенно новую начинку, позволяющую значительно увеличить боевые возможности самолета. Семипалатинский полк в конце 80-х годов переучился и вполне освоил именно Ту-95МС. А замысел операции был таков (цитируем "Воздушный меч России": "Поскольку боевую подготовку в полках дальней авиации, базирующихся на территории суверенного Казахстана, еще никто не отменял, то каждый день необходимо поднимать в воздух пару Ту-95 с аэродрома Украинка Амурской области, а с аэродрома Чаган, под Семипалатинском, - пару Ту-95 и направлять навстречу друг другу. В воздухе экипажи меняются позывными, далее семипалатинские корабли садятся на Украинке, а самолеты с Украинки - на аэродроме Чаган. Подмену могут увидеть только посвященные люди".
Летчики этот план осуществили.. Правда, не обошлось без драматических сюжетов, которые происходили при дележе армии. О них можно прочитать в книге. Но для истории важен итог: 18 Ту-95МС в феврале-начале марта 1992 г. оказались в России. А старенькие бомбардировщики, доставшиеся независимому Казахстану, вскоре, как отмечается в книге, "были пущены под нож и стали просто металлоломом".
Руководитель этой операции полковник Валерий Артамохин в 1998 г. был уволен в запас по выслуге лет и возрасту. Но в 2005 г. на торжествах по случаю 90-летия дальней авиации в праздничном докладе командующего он услышал благодарность "тем, кто сберег самолеты для России"
Владимир ЛОСКУТОВ
Як бачимо, у книжці описана спецоперація, суть якої можна викласти так - викрадання авіаційної техніки суверенної держави. Але ж подивіться, як гордяться кацапи тим, що їм вдалася така кримінальна за всіма існуючими, і світовими, і російськими законами справа, за яку треба пускати під військовий трибунал за зраду по-перше і за викрадання у великих розмірах по-друге! Та де там! У росіян і кацапів це - геройство!!! Збереження літаків (іншої, суверенної держави!) для Росії! Тобто, те викрадення українського авіаносця, яке сталося у Чорному морі - для кацапів геройство, яким вони гордяться??!
І оце - наші "братья-славяне"??? Не хотів би я мати таких братів, які безсовісно крадуть у мене моє, а потім своїм дітям розповідають про те, як вони геройськи "зберегли для Росії" моє майно! Тому, для мене не дивно, що після таких дій з’являється "прінуждєніє к міру" і подібна маячня. А потім ті "братья-славянє" чомусь дивуються, що їх так ненавидять всі інші "братскіє народи". Та ось за таке й ненавидять!
Життя - дуже шкідлива штука! Від нього помирають!
crok
Старожил
Нагороди:
Російського олігарха Романа Абрамовича допитала ФБР у зв‘язку з розслідуванням справи про корупційну складову при визначенні країни для проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 року. Про це його адвокат Олександр Добровінський заявив російському агентству "Інтерфакс".
"Абрамовича викликали на допит у ФБР, тому що американців зацікавило, яким чином Росія отримала право на проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 року", - сказав він.
Адвокат відмовився назвати джерело, яке надало йому дану інформацію, однак, назвав його "абсолютно надійним". "ФБР підозрює корупційну складову у виборі Росії на право проведення чемпіонату" - уточнив Добровінський.
Він додав, що Абрамович був допитаний, жодних затримань не було.
У свою чергу, прес-секретар бізнесмена Джон Манн заявив, що Абрамович не був ні затриманий, ні допитаний у США, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ". "Роман Абрамович не був затриманий і не був допитаний ФБР. Інформація адвоката Добровінського не відповідає дійсності", - заявив Манн.
eggo
БАН
Номер: 1605
З: планета Земля, Санкт-Петербург
Зареєстрований: 27 серпня 2010 р.
Попереджень: 1
Російського олігарха Романа Абрамовича допитала ФБР у зв‘язку з розслідуванням справи про корупційну складову при визначенні країни для проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 року
- очередная утка, расчитанная на доверчивых домохозяек и любителей "жареных фактов" а ля crok
"Телеканал РБК может дорого заплатить за распространение новости о задержании российского олигарха Романа Абрамовича.
Так, представитель Абрамовича Джон Манн заявил, что не исключена возможность правовых действий в отношении РБК. Решение об этом будет принято после детального изучения причины появления новости. Абрамович готов дать возможность телеканалу все объяснить. Поскольку Абрамович находится в США, конкретная информация появится только к вечеру (из-за разных часовых поясов).
Напомним, вчера телеканал РБК сообщил о том, что в США агентами ФБР был задержан Роман Абрамович. Позже представитель Абрамовича, а также сотрудники ФБР опровергли информацию о задержании или об аресте. Позднее гендиректор РБК-ТВ Александр Любимов совершил звонок Джону Манну , в котором принес извинения и предложил решить возникший конфликт в досудебном порядке "
Кстати , crok, -вам, как человеку, без устали строчащему на международные околополитические темы, неплохо было бы знать, что в функции ФБР входит исключительно расследование уголовных преступлений на территории США, обеспечение внутренней безопасности и борьба с терроризмом внутри страны. Чемпионат мира 2018 для ФБР вообще "по барабану" - не их епархия
-----
Повідомлення редагувалося 1 разів. Останнє редагування: eggo (27 березня 2013 р., 21:09:38)
Глупых вопросов не бывает. Самый глупый вопрос - это не заданный...
OLEX
З Новим Роком!
Номер: 1
З: UA, Прилуки
Нагороди:
- спокойнее, мы не на митинге
Конечно, вы самые честные в мире Мы - не такие, мы еще и Олимпиаду на остаток денег со скидкой прикупили. Нам очень стыдно....
OLEX, я все понимаю: патриотизм и все такое Но самому то не смешно ?
crok
Старожил
Нагороди:
eggo на ваше "тролєніє" далеко не ходивши, цитую вашу ж, кацапську Вікіпєдію:
Цитата:
Федеральное бюро расследований (англ. Federal Bureau of Investigation, FBI, ФБР) (традиционный вариант прочтения: [фэ-бэ-эр], (англ: [эф-би-ай]) — американское ведомство при министерстве юстиции США, подчиняется Генеральному прокурору. Основано в 1908 году. Входит в состав Разведывательного сообщества США.
Имеет полномочия расследовать нарушения федерального законодательства страны и обеспечивать безопасность государства, страны, нации и президента.
А функції Розвідувального співтовариства ніяк не обмежуються територією США! Тому... читайте хоча б Вікіпедію, якщо, звісно, вмієте читати, а не просто називати знайомі літери й слова!
Якщо ФБР взялося за Абрамовича - воно мало на те відповідні приводи! Значить корупційні дії були здійснені на території США! І, відповідно, якщо
Цитата:
Абрамович готов дать возможность телеканалу все объяснить.
, то йому є що пояснювати! Якщо я не робив якихось кримінальних дій - навіщо мені комусь щось пояснювати???
eggo, якщо мої "околополітічєскіє тєми" торкнулися такого "проффєсіонального русского" як eggo, значить я - на вірному шляху! Бо якщо подібні eggo щось там строчать на спростування, значить диму без вогню немає! Значить - треба напускати туману, чим всякі eggo і їм подібні марно намагаються зайнятися!
Нешановний "очєнь гусскій чєловєк" eggo, а скажіть мені, як Росія ЧЕСНО здобула право проводити зимову олімпіаду у вологому субтропічному кліматі, до якого віднесено й Сочі? Я з неперпінням чекаю проведення цієї олімпіади! І цікавість моя стосується лише тієї величезної купи грошей, які Капацпастан вкладе у цю "зимову" Олімпіаду! Я впевнений - проведене буде все на рівні! Тільки виключно завдяки колосальному баблу, яке буде зібрано із рядових платників податків в Росії! Відповідно - саме на цю колосальну суму буде спустошена казна Кацапстану - а це є дуже великим плюсом для України! Зрозумійте мене правильно - я не проти рядових росіян: яку владу вони вибрали, на те й заслуговують! Але, завдяки отакому "піру во врємя чуми" рядові росіяни скоріше зрозуміють, що Путін і його кодло наколи не будуть зважати на думки рядової Росії! Їм головне - "растопирєнниє пальци"!
І ще питання - якщо такі як eggo і їм подібні амеби так люблять Росію - що вони роблять на суто українському сайті? Відповідь одна-єдина: відпрацьовують гебістські вказівки! Бо сам від себе рядовий росіянин не полізе на сайт провінційного міста іншої держави! Я ж не лізу на сайти, скажімо, якогось Жєлєзнодорожного чи Кліна наприклад!
Все, на тому безрезультатну розмову із всякими eggo закінчую, бо, як відомо із басні дідуся Крилова: "Но мишенькин совет лиш попусту пропал"!
-----
Повідомлення редагувалося 3 разів. Останнє редагування: crok (28 березня 2013 р., 20:22:19)
eggo
БАН
Номер: 1605
З: планета Земля, Санкт-Петербург
Зареєстрований: 27 серпня 2010 р.
Попереджень: 1
crok, - ого, как вас не по детски зацепило Ну ладно, давайте по порядку :
1 Я к сожалению не знаю, почему вы так негативно относитесь к жизни вообще и к России в частности. Вы постоянно играете на одном инструменте под названием вувузелла, лейтмотив которого: как все плохо в России, как там ужасно жить, и от этого плохо жить на Украине. Странная , мягко говоря, логика, больше всего напоминающая застарелый комплекс неполноценности и собственной несостоятельности.К счастью, лично ваш комплекс Большинство остальных форумчан абсолютно нормальные люди, трезво глядящие на мир и не нуждающиеся в очередной порции "сказок от crock". - ну разве что в качестве очередного повода для улыбки Но при таком количестве ваших самоповторов даже мне уже не смешно, а просто становится грустно
2) держите себя в руках. Оскорбляя меня - вы выставляте собственную слабость напоказ. Меня вы этим не расстроите и на ответные оскорбления не спровоцируете это глупо и не интересно. Лучше действительно пишите правду, а не выставляте себя посмешищем после вываливания очередной порции грязного белья, сдобренного воспаленной фантазией
3) я общаюсь на разных сайтах усских, английских,французских, немецких . У меня много увлечений и много друзей в разных странах. Если честно, за десять лет первые встречаю в сети подобный вопрос
Цитата:
І ще питання - якщо такі як eggo і їм подібні амеби так люблять Росію - що вони роблять на суто українському сайті?
Цитата:
від себе рядовий росіянин не полізе на сайт провінційного міста іншої держави! Я ж не лізу на сайти, скажімо, якогось Жєлєзнодорожного чи Кліна наприклад
- ну что тут сказать ? "Cвобода" рулит
4) я родился в Прилуках и провел там много времени из своей жизни. Я люблю этот город, люблю Украину и также люблю Россию и Питер. Впрочем, вам этого не понять
5) заметьте , что я ни разу не написал (и не собираюсь писать) ни одного пасквиля про Украину на нашем форуме. Все терки про политику инициируете вы, я всего лишь отмываю за вами грязь
P.S октябренком был, пионером был, комсомольцем был (недолго ) В партиях не состоял и не состою. В ГБ приглашали, когда учился в Военмехе - но не пошел
P.P.S про ФБР - не смешите. И читайте внимательнее посты оппонента, прежде чем плевать "слюною едкой" -не Абрамович будет объяснять телеканалу, а телеканал Абрамовичу
-----
Повідомлення редагувалося 1 разів. Останнє редагування: eggo (28 березня 2013 р., 21:21:15)
OLEX
З Новим Роком!
Номер: 1
З: UA, Прилуки
Нагороди: